Symptomen

Allergieën hebben invloed op de levenskwaliteit en kunnen astma uitlokken. Allergische reacties vormen een veel voorkomende, chronische en vaak invaliderende aandoening.

Wat is een allergie?

Een allergie is een ongewone reactie van het immuunsysteem van het lichaam op vreemde stoffen of allergenen, zoals huisstofmijt, pollen, voedsel, schimmel of huidschilfers.

Allergische reacties vormen een veel voorkomende, chronische, vaak invaliderende en soms zelfs dodelijke aandoening.

 

Allergieën hebben invloed op de levenskwaliteit en kunnen astma uitlokken

De beperkingen als gevolg van de reactie van het lichaam op allergenen zijn verschillend, maar hebben één gemeenschappelijke deler: de levenskwaliteit van de patiënt gaat achteruit. Mensen die gevoelig zijn voor luchtallergenen, ontwikkelen allergische rinitis met symptomen zoals een loopneus, jeuk, waterige ogen, verstopping van de luchtwegen en vermoeidheid. Een mogelijk minder bekend en vaak onderschat gevolg is dat mensen met allergieën meer kans krijgen op astma.

De gevolgen voor de gezondheid variëren van een verslechtering van de longfunctie tot allergieën, het ontstaan van ziekten en verergering van chronische luchtwegaandoeningen.

Mensen met allergische rinitis hebben drie keer meer kans op astma. Het risico op allergische rinitis door huisstofmijt is ongeveer zes keer hoger dan het risico op allergische rinitis door graspollen.1

 

World Allergy Organization. 'White Book on Allergy’ Update 2013.

Last updated on: 26/01/2021

Voorkeuren beheren